Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2013 07:31 - Здравей, читателю!
Автор: prosveshtenie Категория: Други   
Прочетен: 1585 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.09.2013 14:51


 Здравей, читателю! Да – ти, който в момента четеш тези редове. Искам да ти благодаря, че си се спрял на някоя от нашите листовки и си се замислил. Нещо на пръв поглед толкова лесно – мисленето, но нещо напълно забравено днес. Сякаш хората у нас се страхуват да мислят и са заключили тази своя възможност в някоя тъмна стаичка и са хвърлили ключа. А ти, читателю, страхливец ли си? Според мен не си,щом в момента четеш тези редове – затова ти благодаря, защото някъде дълбоко в теб нещо се е замислило, когато си видял трите сакрални за българите цвята и си прочел изрази като „Защо кръвта е станала вода?“ и „Толкова ли е трудно да бъдем българофили?“. Това са само част от нещата, върху които искам родното ни общество да се замисли. Народната приказка казва, че от кръвта вода не ставала – че колкото и да променяш формата на дадено нещо нещо, то няма да измени на своята същност. Но погледни около себе си, излез на улицата, разходи се, виж заобикалящата те среда. Не е ли всичко променено? Къде е този славен български дух, за който сме чели в прашните книги? Къде са великите личности, пред които няма оправдания, щом става дума за Родината? Къде са писателите, художниците, певците, чиято цел не е да печелят още и още пари, а са поставили за своя житейска цел да покажат правилния път на своите съвременници. ? Чудиш се какво може да предизвика истинската Промяна? Според нас отговорът е – Просшещение.

Просвещение – аз лично не свързвам тази дума единствено с период от историята на човешкото развитие, обхванал осемнадесетото столетие. Сякаш заради българското у мен аз търся своето обяснение на всички неща. Чрез просвещението аз търся разбирането на заобикалящия ме свят. Опитвам се да интерпетирам всичко по мой личен начин, но как да търся правилната преценка за нещата, как да съм сигурен, че не се самозалъгвам?  Ето къде се крие ключът към осмислянето и придаването на цветове на иначе тъй сивото ежедневие. Аз чета. Обичам да държа в ръката си истински стойностна книга, да попадам в един чисто нов свят, да преживявам чувствата и емоциите на различни хора от различни страни, с различни възгледи и различни епохи. Така аз опознавам човек в цялата му същност. Четейки, аз постепенно осъзнавам кои произведения от кой автор си струват и тогава всички новоизлюпени профани, опитващи се да ни заливат по цял ден със своите опити да напишат нещо стойностно, изчезват. Не казвам, че имам нещо против модерната литература, но не виждам в нея нищо ново, нищо модерно и нищо показващо истинските черти на своето време. Чета плосък хумор с преплетени елементарни сексуални мотиви, опитващи се да разсмеят един нискоинтелигентен човек.

Чрез стойностната литература и всички други форми на изкуството, разбира се, аз осъзнавам случващото се около мен, успявам да отделя истината от лъжата. Аз разбирам кога един човек се опитва да ме манипулира и кога той е искрен с мен. А това е безценно днес. Живеем във време, в което пропагандата гони нивата от Студената война. Без да усещаме, постоянно сме облъчвани или с лъжлива информация, или с напълно безсмислена такава, за да се притъпят нашите сетива и да бъдем едни послушни и кротки граждани, които дори не виждат причина защо да излезнат на площада и да се борят за своите права и за правата на своите деца.

Читателю, а ти искаш ли да бъдеш поредната пионка? Ще акцентирам върху думата пионка. Всеки е играл шах и знае коя фигура най-често влиза първа в битка. Битка, която рядко има каквото и да е значение, а за самата фигура никой не си спомня след няколко хода. В точно това се превръща българското общество. В безгласни фигури, марионетки, които вече дори не забелязват контрола, който е упражняван върху тях вече толкова години.

Читателю, бори се с пошлото и обикновеното, бъди креативен, бори се за правата си. Самоусъвършенствай се, обърни погледа си назад към българската история и се гордей със своята национална идентичност. Не искам да те връщаш преди 1300 години, просто се замисли за всички велики личности преди 100-150 години. На повече от българите днес предците им са давали животите си за нашето бъдеще, а ние просто съществуваме. Живот ли е този, в който ти не се опитваш да оставиш следа? Стимулирай младите да се образоват, погледни какво е общото  интелектуално и морално ниво на днешната младеж, която предпочита да се напива,дрогира и живее за поредния купон, за поредната „незабравима“ вечер.И така времето тече, спомените се губят, а след нас – нищо. Историята помни истинските хора, силните личности,които чрез своите действия и саможертви са осигурили бъдеще на идните поколения, а не тези, които са били егоисти и не са били достатъчно силни дори да се опитат да проумеят смисъла на живота.

Читателю, моля те не обвинявай никого. Ако започнем да търсим вината у един човек, у една група от хора, ще излезнат още и още виновници. Хората, които искат да извлекат полза от малодушния, безверен и необразован народ са много. Ти можеш да ги видиш всеки ден навсякъде. Но обвини себе си, погледни своето минало и се замисли колко грешки си направил, колко пъти си позволявал на някого да си прокрадне път нагоре в обществената йерархия и дори не си се опитал да го спреш с оправданието – „ами то такава ни е държавата, аз какво да направя?“ Колко пъти си се срамувал, че си българин, а изобщо не си се опитвал да намериш позитивните страни на нашата държава ? Аз не те виня, аз се опитвам да ти покажа, че ако всеки един от нас се замисли и направи нещо за своята родина, то несъмнено прогрес ще има.

Читателю, образовай се, разкрий всички заблуди на заобикалящия те необятен свят, носи гордо своята българска самоличност и помогни на своята страна, когато тя има нужда от своите лидери. За финал ще използвам крилатата и същевременно много простичка и ясна фраза на руския класик Лев Толстой : „Всеки иска да промени човечеството, но никой не иска да промени себе си.“

                                                                                                                                             Мечът на утрото

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prosveshtenie
Категория: Други
Прочетен: 125063
Постинги: 44
Коментари: 20
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930