Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2013 21:29 - Георги Марков и Българският Ад
Автор: prosveshtenie Категория: Други   
Прочетен: 1127 Коментари: 0 Гласове:
0



 На 11 септември 2013 година официално бе прекратено разследването по делото за убийството на великия български дисидент Георги Марков . Тридесет и пет години минаха бързо, а те са достатъчен срок за подобен род престъпления – поне според българското законодателство. Време е да изметем всичко под пътечката на забравата. От правна гледна точка, дори занапред  да се появи някакво ново доказателство за смъртта на Марков, то просто няма как да се използва по предназначение. Но само в България – на друго място продължават с разследването. А това е много важно, независимо какви ще са крайните резултати.

Около прекратяването на въпросното разследване уж се вдигна голям шум. Като че ли по задължение, за да не излезе, че оставаме равнодушни към нещо подобно. Внимателно следях какво се случва в публичното ни пространство. Журналисти, политици, интелектуалци, политолози и пр. изказаха мнения. Голяма част от тях хвърлиха вината върху  Прокуратурата –  вечното оправдание със слабата ни и бездействаща съдебна система. Обикновеният българин се оправда по същия начин. И всички замълчаха вкупом – лира и тръба, както би казал Вазов.

Цацаров показа дебелашкото си чувство за хумор по случая в едно интервю : „На мен доколкото ми е известно, печалната сачма се намира в Музея на британската полиция.“ Да, г-н Главен Прокурор, но във Великобритания продължават с разследването. А тук всички вие си   разтворихте чадърите на слепотата , за да се предпазите от очебийния доказателствен валеж. И си стоите в Музея на Бездействието и Давността, барабар с цялата съдебна система. И си прашасва тя, справедливата, а и няма кой да я посети, въпреки че входът е свободен. И да, вие, г-н Цацаров,  не можете да нарушавате закона – има си определени давностни срокове –  но и вие, както и най-вече вашите предшественици, можехте да свършите нещо по делото през всичките тези години. Време предостатъчно,воля никаква. Но нищо, продължавайте така – явно народът този път улови златната рибка цаца, която да образува грамада от досъдебни производства. Задочни репортажи от Костинбродски Печатници, вместо Задочни Репортажи за България. Да се чуди и мае човек, защо сме попаднали в Ада.

Факт е, че Прокуратурата не си свърши работата. Та тя дори не излезе с някакво дори кратко официално изявление, свързано с прекратяването на разследването по въпросното дело. Но нищо. Добре се движим. А и изгледите за бъдещето на съдебната ни система хич не са мъгляви –  в Юридическия факултет на СУ вече се влиза с тройки, силата на аргументите се заменя с аргументите на силата, а мечтите на множество родители са сбъдват със скоростта на светлината. Да се чуди и мае човек, защо си живеем спокойно в Ада.

Факт е, че и нито един наш политик не се застъпи за Георги Марков през всичките тези години. В други държави се проведоха цялостни държавни политики по подобни случаи –  например в Полша за жертвите от Катинската  гора. И да, там става въпрос за повече хора и по-голям конфликт, но я се замислете, дали ние защитаваме на държавническо ниво сходни случаи в нашата история ? Та дори самите ние подценяваме спасяването на българските евреи, например. А тук пък става въпрос за българин, който провокира британските служби да продължат с разследването по неговата смърт тридесет и пет години, след като тя се е случила, а българските да спрат без резултати. Става въпрос за убийство, разтърсило света по време на Студената война и слово, станало знаково за множество хора и бъдещи дисиденти, особено от бившите социалистически държави. Става въпрос за нагло убийство, извършено през 1978 година пред очите на целия свят, а не по времето на Втората световна война, когато смъртта на един човек е било нещо изключително нормално. Става въпрос за един истински български дисидент, един от малкото  такива от 1944- та, та чак до ден днешен. Става въпрос за едно от най- изключителните ни пера, написали най- важното нещо, а именно – Истината. Става въпрос за една дъщеря ,изгубила баща си и една съпруга – изгубила мъжа си. Става въпрос за едно своеобразно убийство на Национално богатство, сачма в частица от Националната ни Съвест. Става въпрос за човешки живот. Но ние днес не ценим това. Дори сме склонни да прощаваме на престъпниците. А става ли дума за отношението ни към човешкия живот, определено имаме подобрение –  във влака пътуващ към Кардам загинаха деветима, в мина Ораново само четирима – добре се развиваме. Само дето не настояваме проблемите да се решат окончателно и те няма как да се решат окончателно  – и така си умираме. С  Георги Марков същата работа.  И – пълно мълчание. Нито един държавен глава не се обади – през всичките тези години. Нито едно правителство. Нито един политик. И ако кажем, че не можем да разчитаме на БСП и ДПС да раздвижат устни за това в момента например, то къде са „десните“,“демократите“,“антикомунистите“ в нашия обществено-политически живот ? Защо не надигнаха глас срещу това жестоко и несправедливо посегателство върху човешкия живот, човешките права и върху свободата на словото – все важни неща за човеколюбивата демокрацията ? Да се чуди и мае човек, защо даже ни харесва да си живеем в Ада.

Факт е, че има много и достатъчно красноречиви доказателства, от които може да се разбере кой е виновен за убийството на Георги Марков. Разследващият журналист Христо Христов написа две дебели книги по случая, в които изнася много факти и доказателства с проверяема достоверност.  Но те не бяха разгледани –  нито от службите, нито от голяма част от българите. Едната от книгите е посветена изцяло на Франческо Гулино – агент „Пикадили“. Но за теб „Пикадили“ е верига магазини, от които можеш да си закупиш храна и алкохол на промоция. И нищо повече. Затова и във филма „Накаран да замлъкне“  чичо Франческо ни се смее ехидно от една далечна страна – все едно ни казва : „Аз тея българи и всичките да ги убия, един по един, те пак няма да  разберат, че съм виновен и ще ми простят.“  И така си пазаруваме от „Пикадили“, подиграваме се на себе си, а и светът ни подарява подигравки. Обикновеният съвременен  българин дори не иска да се запознае с книгите по случая –  те са дебели и трябва да понапрегнеш сивото си вещество за тях, Истината се намира трудно и няма смисъл от губене на ценно време за взиране в Историята. Пък и всичко е обвито в конспирация и маскарлък. По-добре да прочетем три реда в социалните мрежи  или новата книга на Георги Господинов –  за повече ни мързи, дори не ни се захваща с по- дълбоко мислене и търсене. Дори не ни е срам, че не искаме да прочетем историята на един човешки живот и една българска съдба, понечили да поразбудят заспалите и идеологически обработвани българи в едни много тежки и несвободни времена за тях. И разбираме, че се движим по повърхността, но така е по- лесно. Не мислиш, не помниш, не знаеш, не четеш, нямаш достойнство и развяваш българското знаме на площада ,и хоп – ти вече си цял Дисидент и искаш Промяна. Пък истинските такива кучетата ги яли и чадърите ги убивали. А до теб на площада неотлъчно се движи Свободата на Народа – една изнасилена малка Цица и Зърно, надупчено от желязна сачма по френска рецепта. Да се чуди и мае човек, защо дори не си представяме живота си извън Ада.

Лошото е, че много българи дори не знаят кой е Георги Марков. А младите дори не искам да ги коментирам –  те най-много да се сетят за бившия футболист на „Левски“ и „Локомотив София“ или за съсед със същото име. А най- ужасното е, че този случай отново показва един константен мотив в българския живот през всичките тези „преходни“ години –  мотивът за прехвърляне на вината. Не искаш да обвиниш себе си и хоп –  хвърляш вината във всички посоки, барем някой  я хване. Прокуратурата, съдебната система, Цацаров, политиците, медиите и пр.  –  те са виновни, мамка им мръсна. Нищо не направиха за Георги Марков. А ти, друже ? Защо не протестира на 11 септември пред Прокуратурата ? Или беше зает да  викаш „Оставка“ пред Министерския съвет ? Защо не построи един паметник на истинския Дисидент, та да ходиш на поклонение всяка година ?  Или бе зает да ръсиш мозъци колко е важно да се разрушат паметниците на съветската армия и на американските летци, бомбардирали София ? Защо не прочетеш задочните репортажи за България ? Или бе зает да гледаш други репортажи ?  Разтвори си чадъра, за да не те навалят Миналото и Истината  и мини спокойно по разрушения мост на Паметта си.

Да се чуди и мае човек, защо ще си умрем в Ада.

 

Ботев

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prosveshtenie
Категория: Други
Прочетен: 125037
Постинги: 44
Коментари: 20
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930