Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2013 20:58 - Защо Просвещението е правилният път?
Автор: prosveshtenie Категория: Други   
Прочетен: 2426 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.09.2013 20:59


 Защо Просвещението е правилният път?

image

                Виждаш ли тази снимка? На пръв поглед е комично, нали? Става ти смешно как дори е възможно ученик в гимназия да ползва за личен документ снимка с един поп-фолк изпълнител. На мен не ми е смешно, за мен това е тъжно. Това е поредното доказаталество как процесът по оскотяване на българина тече с пълна сила. Ценностната система бива подменяна постоянно – нови изкуствено създадени идеали биват налагани на народа, а той, милият, вярва на всичко, казано по телевизията и чуто от съседа в кварталното магазинче. Обществото ни е достигнало до ниво, в което думи като морал, личностно усъвършенстване и национална идентичност са заменени от първобитните и първосигнални неща като пари, власт, простотия и алкохол. Примерите са много, ужасно много, ще наблегна само на някои от тях

                Кой е виновен за снимката в началото на статията? Дали ученикът намерил в Тунджер Фикрет Али или по-познат като Тони Стораро свой идол и модел за начин на живот? Дали самият поп фолк изпълнител, хванал се на доходоносната вълна на славата? Или родителите на момчето, които някак са пропуснали да обяснят на момчето, че за снимка на бележник човек трябва да изглежда добре, тъй като това е документ, който го представя в училището? Тук се крие за мен отговорът на всички тези въпроси. Училището днес не е нищо повече от една обикновена сграда, в която се случва някаква досадна дейност, която краде от свободното време на подрастващия. Той не научава нищо. Ходи от време на време, държи се като бей с учителите, уважава много повече местния нощен бар, в който нощем влиза с чужда лична карта, припява на ориенталски ритми и показва богатите си познания в областта на чалга текстове, съдържащ гениалното „а-ле-ле-лей-ле“. Разберете, нямам нищо против чалга музиката, против съм факта, че нейното послание бива разпространявано и налагано като общочовешка ценност, формираща изконните закони на съществуването у младите. Цели като бързото спечелване на пари, карането на бързи коли и избирането на жената с най-много силиконови корекции представляват идеалния свят на повече от половината тийнейджъри. Те не виждат положителни примери никъде, а ако случайно намерят някой беден, занимаващ се с история или философия да речем, човечец, те ще го заплюят, защото той не е част от висшето общество, изградено от живи секс-кукли и техните спонсори зад тъмните стъкла на скъпия автомобил. Чалгата може да има своя положителен принос към едно общество, но само, ако то е достигнало елементарното ниво да разбира кое е добро и кое не е. А модерният българин няма никаква представа. Той не може да осъзнае, че ако продължава да се самозалъгва и да подражава на фалшиви кумири, след някое друго поколение надеждата вече няма да съществува. Ако той можеше да разбере, че трябва да учи младите да се ограмотяват, да търсят личностното усъвършенстване, да търсят истината, да притежават висок морал и да се гордеят със своята национална принадлежност, то те щяха да видят в чалгата какви НЕ трябва да бъдат, а не какъв житейски път да следват. Модерният българин е виновникът за момчето с Тони Стораро в бележника, виновен е и за поредното момиче, което иска силикон за абитуриентския си бал, а си взима матурата по български език и литература със слаб 3.00. Българинът днес се опитва да гони с бясни темпове европейското, западното, модерното, а не може дори да погледне какво се случва в собствената си градинка. Парадоксите са навсякъде, а той ги подминава с лека ръка. А пътят е толкова очеваден, всичко е в ръцете ни.

Масирана пропаганда – но не тази лошата на Big Brother с личната медийна империя – ами положителна – такава, която да покаже истината на хората, да ги уплаши и да ги представи пред тежкия избор. Дали искат да продължават жалкото си съществуване, ограничаващо се до задоволяване на елементарни човешки нужди, или те ще се борят да оставят имената си в човешката история. Да бъдат тези, които са повели една цяла нация със себе си към подем. Към извисяването от простотията чрез образованието, чрез просветата. Когато се обясни на обикновения човек, че той няма никакви познания, че той не знае нищо макар и да претендира за уникалния си потенциал, то той ще посегне към книгата, а не към чашката както прави днес. Той трябва да обърне погледа си не на запад, не на изток, север или юг, ами към прашната библиотека. Там, където стои цялата човешка история, събрана в думите на световните класици. Там, където са описани човешките терзания, богатата палитра от човешки емоции и преживявания. Книгите ще дадат на обикновения човек криле, а не поредната енергийна напитка, даваща милиони за реклами. Когато човек осъзнае своя лична житейска истина, то той няма да се възмущава, че някоя си певица Андреа е подарявала книжки на първолаци на първия учебен ден. То той ще може да види през евтиния ПР трик, ще види през злобата, излизаща от всеки коментар и ще разбере,че каквато и да е Андреа, какъвто и да е Валери Божинов, някой малък първокласник е получил първата си книжка и е поставил основата на своето образование, на своето просвещение.

Искаш директни примери, а не художетвените измислици от книгите? Ами насочи се към историята. Не говоря за великите битки на българските ханове преди повече от хилядолеите, а за  нещо по-близко във времето - жертвоготовността на българина от преди има-няма 150 години. Хиляди сънародници дават животите си, за да можем ние днес да наричаме себе си българи. Това не са ли примери, които биха привлекли вниманието на онзи същия със снимката с Тони Стораро. Ами ако това същото момче в ранните си детски години се е интересувало от история? Ами ако е получило първата си детска енциклопедия и е молил родителите си да му почетат малко за премеждията на Васил Левски? Дали това момче 10 години по-късно нямаше да иска да си сложи лика на Дякона на бележника, а не да се гордее от снимката на човек, изпълняващ тази песен. –http://www.youtube.com/watch?v=0hCSWkC9VPc .

Искрено се надявам тези думи да достигнат до теб, не – не тези от текста на Тони Стораро, ами следните: “Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!” “Той е от малкото чужди генерали, чието име се среща в нашата история”.Джордж Милн. Една битка преди 95 години прави българинът Владимир Вазов легенда във военната история, а днес 95% не само от младите, но цялостно от обществото, дори не биха се сетили кой точно е той. А ти от този тип хора ли си? Ако да – осъзнай се, докато имаш време и отвори очите си, а ако не си – разгледай внимателно статиите в този блог и ни кажи какво мислиш, сподели своите идеи.

                                                                                                                                                                Мечът на утрото




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prosveshtenie
Категория: Други
Прочетен: 125206
Постинги: 44
Коментари: 20
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930