Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2016 21:04 - (Неспоменаваните) различия между българските елити
Автор: prosveshtenie Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1184 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 07.02.2016 21:05


 
Усещането за криза на национално ниво е почти постоянна поне от 2013 година насам. То не е ограничено до социологически групи или на географски принцип: за този проблем се говори от местното кафене до Народното Събрание. Политиките като решения на проблема, обаче, не може да се опишат по друг начин освен като “явно различаващи се”: дали ще е “съдебна реформа”, “изборни правила”, “стабилност и еврофондове” и прочие. Тази статия не пропандира разни ограничени политики, които се считат за панацея от техните обществени подръжници, а всъщност са тактически действия за придобиване или запазване на власт и влияние. Тук ще се спра на един от аспектите, който влияе на взимането на решения; тоест на самия механизъм на този политически процес.

Разноликата същност на българския обществен “елит” постоянно се неглижира. Под същност разбирам светоглед и идеология, а не тумора на слепите външнополитическите пристрастия. Образованите, влиятелни обществени фигури- не само политици, но и представители на бизнеса, медиите, преподаватели, та дори и творческата интелигенция- явно изповядват хетерогенни позиции на политически, социални и икономически теми. Освен това, разделителните линии са повече от две: тук не става въпрос за разлом “ляво- дясно” или пък “демократи”- “комунисти”, “млади” и “стари” поколения. Тези категории са измислени точно от групите на досега-считания-за-монолитен “елит” за да мобилизират единомишленици и да разделят и определят кои са “нашите” и “добрите” и кои- “другите” и “лошите”. Реалността е много по-комплексна от теоретичните, имагинерни категории.

Примерите за това са безкрай. Колко идеологически групи мнения може да забележите в публичното разискване и налагането на мнения по теми като: българската история (паметника на Самуил, османското робство/владичество/присъствие, 44"-89"), геополитическата ориентация на България, изселническия поток от Близкия изток, ролята на държавата в икономиката (фискална политика) и други? Краткия отговор, след недълго преброяване, е винаги повече от две! Забелязваме “елити”с разни веруюта и, уви, цели.

Защо това е важно? Първо, защото мнозинството българи- и младите най-вече- не вижда различията в идеологическите позиции на “елитите”, още ги счита за едно монолитно цяло. Липсата на критичски поглед върху основните тези, върху аксиоматичните различия между, например, теоретиците на “свободния пазар” и привържениците на прогресивното облагане/”реиндустриализацията” поставя в невъзможно положение повечето български граждани. Те болезнено преживяват липсата на обществено единство; чувството на безпомощност, на криза се засилва от тази обществена неопитност и липса на критичен поглед.

Такъв процес не е уникален за България, или за българските елити. Това явление е и напълно нормално; не са нормални индивидуалните ни и колективни отговори на този процес. Един от начините за промяна- и смяна на манталитета на безпомощност- е повечето критична мисъл за точно такива важни обществени фактори като съществуването и идеологическите позиции на влиятелните групи. Тук промяната почва на личностно ниво. Второ, това ниво на осведоменост трябва да се прехвърли към натиск за повече полезен интра-обществен диалог между елитите. Такава мобилизация може да е кумулативна, но и експлозивна (бърза) ако външните и вътрешни шокове са сериозни. Тук водеща роля могат да изиграят образованите и талантливи млади българи, които постепенно ще се влеят в тия идеологически кохорти.

Непродуктивните теоретични позиции забавят оформянето на консенсус по важните въпроси; липсата на информиран диалог за настоящите национални цели, във време на сериозна външна нестабилност, е вредна и опасна. Българските елити застрашават съществуването си със своята неактивност и/или крайност: примерно, къде е общия стратегически план на, да речем, парламентарните партии по въпросите на образованието, или на емиграцията от Близкия изток?

Как да се постигнат тези препоръки? Първата стъпка- както се вижда- е личната промяна, и оценката на поднасяните в общественото пространство мнения. Само така ще се подобри процеса на взимане на обществени решения и, може би, намали усещането за общонационална криза.

Добри
Гласувай:
1
0


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Всеки вътрешно-политически анализ,
09.08.2016 17:11
който игнорира външната манипулация и ДИКТАТ, стига до ... до .. никъде - "Дайте да си променим мисленето". Като забравения призив на Дони "Не на страха". Или като Радичковото врабче "Тате, кажи на дърветата да не се клатят, за да спре вятъра."
цитирай
2. baidobri - А какво друго ни остава?
09.10.2016 11:03
Така да е: какво други ни остава освен да работим диктата да не влияе на елитите? Алтернативите какви са: да гоним посланици?

Затова и пиша за важността на младите хора...ако искаш да няма чуждо влияние да почнем с тяхното патриотично и критично възпитание.

Добри
цитирай
3. krumbelosvet - НАШИТЕ млади живеят в ЧУЖДА инфо-среда,
10.10.2016 11:24
даже чуждоезична. И няма да ни позволят друго. България се руши по чужди планове. Чат-пат "комунисъите" сменят "демократите", за да операт пешкира. При това се променят само МЕТОДИТЕ на рушене. Примерно, теглене на заеми от добрите и спиране траншовете за лошите.
Ние сме ПОБЕДЕНИ в.студената война и осъдени на изчезване. Както е предлагал Чърчил. Остава да се молим за ОБРАТ в световното господство. Иначе младите, които емигрираха, ще бъдат прословутия ТОР за господарите.
цитирай
4. mediatore - Съгласен съм с теб...
13.12.2016 02:44
krumbelosvet написа:
даже чуждоезична. И няма да ни позволят друго. България се руши по чужди планове. Чат-пат "комунисъите" сменят "демократите", за да операт пешкира. При това се променят само МЕТОДИТЕ на рушене. Примерно, теглене на заеми от добрите и спиране траншовете за лошите.
Ние сме ПОБЕДЕНИ в.студената война и осъдени на изчезване. Както е предлагал Чърчил. Остава да се молим за ОБРАТ в световното господство. Иначе младите, които емигрираха, ще бъдат прословутия ТОР за господарите.

Затова смятам,че най–напред трябва да се обединим за идеята да отхвърлим робството в което ни въвлякоха безмозачните поклонници на идоли и политическите идиоти.Да стане ясно в какъв свят живеем и как и защо се променя света.Само така
ще станат ясни националните ни интереси,а те ще определят и адекватните действия
за осъществяването им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prosveshtenie
Категория: Други
Прочетен: 84308
Постинги: 44
Коментари: 20
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031